Dieta wegańska a sport – czy to bezpieczne i jak pogodzić treningi z gotowaniem? 

Dieta wegańska bywa dla sportowców dość problematyczna. Wynika to nie tylko z konieczności regularnego spożywania posiłków, ale też ścisłego przestrzegania określonych zasad i czasochłonnego gotowania. Na szczęście są rozwiązania, które zapewniają dostęp do smacznych, zdrowych, typowo wegańskich posiłków bez tracenia czasu na ich przyrządzanie. Jak zaplanować dzień, aby mieć czas na gotowanie? Jak pogodzić gotowanie ze sportem? I czy w ogóle dieta wegańska jest odpowiednia dla sportowców?

dieta wegańska dla sportowców

Dieta wegańska dla sportowców 

Wbrew wielu opiniom dieta wegańska może być stosowana przez sportowców. Pomimo eliminacji niektórych produktów spożywczych, odpowiednio przygotowane i prawidłowo zbilansowane posiłki dostarczają sportowcom to, czego ich organizmy potrzebują najbardziej. Dieta ta zapewnia sportowcom szereg korzyści. Zwiększa wydolność, ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, a do tego przyspiesza regenerację potreningową. 

W przypadku wegan uprawiających sporty bardzo ważne jest spożywanie zróżnicowanego białka roślinnego w porcji 1-2 g/kg masy ciała, suplementowanie witaminy B12 i D3, uzupełnianie wapnia w dawce 1000 mg, dbanie o właściwy poziom żelaza, spożywanie odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy 0,5-1,5 g/kg masy ciała. Sportowcy mogą je dostarczać jedząc awokado, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Wapń znajdą w mleku roślinnym i tofu. Żelazo z kolei jest obecne w figach, czerwonej fasoli i ciecierzycy. 

Zdaniem wielu dietetyków weganie mają znacznie niższe ciśnienie krwi, niższy poziom glukozy na czczo i trójglicerydów. Co więcej, stosowanie się do zasad diety wegańskiej prowadzi do obniżenia stanów zapalnych w organizmie. To dlatego, że jest bogata w błonnik pokarmowy, witaminę C i E, a także magnez, potas i kwas foliowy. 

Dieta wegańska jest postrzegana jako dieta niskotłuszczowa, ponieważ zmniejsza masę ciała, a jednocześnie lepiej dotlenia tkanki i zarazem redukuje stres oksydacyjny. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby była stosowana przez osoby uprawiające sport. 

catering wegański

Catering wegański, czyli smaczne jedzenie z dostawą

Samodzielne gotowanie w przypadku osób regularnie uprawiających sporty może być rzeczywiście trudne. Wymaga to także przygotowania niezbędnych składników, a więc spędzenia kolejnych godzin na zakupach. Mając do dyspozycji naprawdę mało czasu, warto sięgać po przepisy na smaczne, zdrowe, typowo wegańskie, ale i zarazem szybkie w przygotowaniu dania. Dziś można je znaleźć w popularnych serwisach poświęconych diecie wegańskiej, jak i w wielu książkach kulinarnych. 

Dobrą opcją dla sportowców jest catering wegański. Gotowe jedzenie w pudełkach z dostawą do domu to wygoda i gwarancja oszczędności czasu. Korzyści wynikających z wyboru usługi cateringowej jest jednak więcej:

  • Indywidualne dopasowanie diety – catering jest dopasowany do indywidualnych potrzeb sportowca. Posiłki są starannie zbilansowane pod kątem makroskładników i mikroskładników, co ma automatycznie wpływ na wydolność, regenerację oraz rozwój mięśni sportowca. 
  • Kontrola nad kaloriami – sportowcy mają pewność, że posiłki są dobrze zbilansowane pod kątem kalorycznym. Dzięki cateringowi zjadają tyle kalorii dziennie, ile potrzebuje ich organizm. Ma to duże znaczenie dla utrzymania formy, a także osiągnięcia celów treningowych. 
  • Regularność w spożywaniu posiłków – sportowiec ma stały dostęp do posiłków, dzięki czemu może spożywać je o stałych porach. Jest to kluczowe dla osiągnięcia długoterminowych celów sportowych. Stały dostęp do gotowych posiłków ułatwia trzymanie się planu żywieniowego. 
  • Oszczędność czasu – sportowiec może skoncentrować się głównie na treningach i pilnowaniu napiętego harmonogramu. Nie musi zastanawiać się, co ugotować, robić zakupów i spędzać czasu na przyrządzaniu poszczególnych posiłków. 

Dieta weganska – Podsumowanie

Dieta wegańska - Podsumowanie

Wbrew temu co się mówi, dieta wegańska ma bardzo korzystny wpływ na organizm sportowców i ich osiągnięcia sportowe. Ponieważ mają napięty harmonogram i co za tym idzie, mało czasu na gotowanie, powinni korzystać z usługi cateringu. Regularność w spożywaniu posiłków oraz prawidłowe ich zbilansowanie pod kątem składników i kaloryczności, to podstawa w diecie osób intensywnie uprawiających sporty.