Jak zrobić ketogeniczny chleb z mąki migdałowej? 

Dieta ketogeniczna jest jedną z chętniej wybieranych diet odchudzających. Dzięki niej można szybko zrzucić zbędne kilogramy. Przede wszystkim, jej głównym założeniem jest wyeliminowanie wysokowęglowodanowych produktów, w tym również wyrobów zbożowych: płatków, chleba, makaronów. Należy też przestać pić napoje słodzone,
a także jeść owoce z wysoką zawartością cukru oraz warzywa z dużą zawartością skrobi.
Jest to dieta bardzo restrykcyjna

Pieczywo na diecie keto – z czego zrobić chleb? 

Jeśli ktoś nie wyobraża sobie dnia bez ulubionych kanapek, to może zdecydować się
na samodzielne przygotowanie chleba. Najczęściej w tym celu wykorzystywana jest mąka migdałowa albo mąka kokosowa. 

Do przygotowania chlebka z mąki migdałowej potrzebne będą: 

  • 150 gram mąki migdałowej,
  • 1/3 kostki masła,
  • 4 jajka,
  • 8 gram proszku do pieczenia,
  • szczypta soli. 

Najpierw wszystkie suche składniki należy wsypać do naczynia i dobrze wymieszać.
Jajko trzeba wbić do drugiego naczynia, oddzielając żółtko od białka. Następnie białka należy ubić na sztywną masę. Na małym ogniu należy postawić niewielki rondelek,
a później rozpuścić w nim masło. Resztę składników łączy się z żółtkami i dodaje roztopione masło. Całość należy dobrze wymieszać aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Do tak przygotowanej masy należy dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać.
Gotową masę przekłada się do foremki. Można ją wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 175 stopni i wstawić formę na około pół godziny. Po upieczeniu chleb należy zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Można do niego dodać pestki lub ziarna słonecznika albo siemienia lnianego.
Jeśli chcesz uniknąć laktozy w składzie, sięgnij po olej kokosowy zamiast masła.