Rodzaje orzechów i ich właściwości

Orzechy są popularną przekąską i dodatkiem do wielu dań. To cenne źródło białka, tłuszczów, witamin oraz minerałów. Są to nie tylko jadalne owoce drzew, ale również pestki i nasiona, najczęściej otoczone twardą osłonką. Może ona też być miękka albo może jej
nie być w ogóle. Poszczególne odmiany orzechów różnią się między sobą rozmiarem, kształtem, zapachem oraz smakiem. 

Zastosowanie i właściwości orzechów 

Orzechy to zdrowa przekąska, którą można ze sobą zabrać wszędzie. Często w sprzedaży dostępne są mieszanki orzechów z suszonymi owocami. W trakcie zakupu orzechów należy skoncentrować się na tym, aby wybierać te najmniej przetworzone, bez dodatków. 

Poza tym, że są samodzielną przekąską, orzechy są również świetnym dodatkiem do wielu dań, serów i sałatek. Orzechy można także dodać do śniadaniowego musli albo owsianki albo do różnych deserów. W sklepach można też dostać smaczne masła orzechowe,
idealnie nadające się na kanapki. Mogą być one zrobione nie tylko z orzeszków ziemnych,
ale również z migdałów, nerkowców, czy orzechów laskowych. 

Orzechy powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie, z uwagi na to, że znajduje się w nich wiele cennych składników odżywczych. Niezależnie od odmiany, zawsze można
w nich znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sporo białka. Mają one także sporo błonnika, pomagającego zaspokoić uczucie głodu oraz usprawniającego procesy trawienne. W orzechach znajduje się sporo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Są to głównie witaminy z grupy B i E, a także selen, odpowiadający za prawidłową pracę mózgu, układu krążenia oraz układu odpornościowego. Do najważniejszych zalet spożywania orzechów zaliczają się: 

  • lepsza pamięć i koncentracja, 
  • dobre samopoczucie, 
  • obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory i choroby serca,
  • lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Spożywać orzechy mogą prawie wszyscy. Natomiast, warto wiedzieć, że są to silne alergeny
i osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi będą musiały wykluczyć orzechy ze swojej diety. Należy je również ostrożnie podawać dzieciom. Trzeba też mieć na uwadze to,
żeby nie jeść zbyt wielu orzechów, ponieważ mają wysoką kaloryczność. 

Rodzaje orzechów 

Orzechy włoskie. Pod względem wartości odżywczych jest to jedna z najlepszych odmian orzechów. Mają one sporo kwasów tłuszczowych omega – 3, co obniża poziom cholesterolu LDL. Z uwagi na obecność antyoksydantów i kwasu foliowego są dobrym wsparciem
dla pracy mózgu. 

Orzechy arachidowe. Orzechy ziemne, nazywane również fistaszkami dostępne są często
w wersji prażonej, solonej, bądź z dodatkiem innych przypraw. To doskonałe źródło białka oraz tłuszczy oraz główny składnik past orzechowych. W trakcie ich wyboru warto kierować się składem i decydować na takie wyroby, w których nie ma soli. 

Migdały. Mają one niską kaloryczność, wobec czego chętnie jedzą je osoby będące na diecie. Można w nich znaleźć również sporo błonnika, zaspokajającego uczucie głodu
i usprawniającego procesy trawienne. W migdałach znajduje się sporo witaminy E,
a także flawonoidów mających właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. 

Pistacje. Na tle innych orzechów wyróżniają się oryginalnym smakiem oraz kolorem.
W pistacjach znajduje się sporo błonnika i przeciwutleniaczy. Mają sporo luteiny,
wobec czego jedząc je regularnie można zadbać o wzrok. Pistacje mają również bardzo dobry wpływ na układ hormonalny. 

Orzechy brazylijskie. Cechuje je podłużny i smukły kształt. To jedne z największych orzechów, o twardych owocach. Znajduje się w nich sporo selenu, dlatego są polecane osobom mającym problemy z tarczycą. 

Orzechy nerkowca. Mają delikatny, lekko kremowy smak i są bardzo miękkie.
Znajduje się w nich sporo cynku, żelaza i białka. Są częstym składnikiem potraw w kuchni indyjskiej. Dzieci bardzo lubią jeść tę odmianę orzechów, ponieważ są słodsze od innych odmian. 

Orzechy laskowe. Często wykorzystuje się je do deserów, zwłaszcza do czekolad.
Wyróżnia je wysoka zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu, wspierającego pracę mózgu i zapobiegającego schorzeniom układu nerwowego. 

Orzechy makadamia. Ta egzotyczna odmiana orzechów zalicza się do najtłustszych,
a także tych, w których znajduje się najwięcej kalorii. W 100 gram można ich znaleźć aż powyżej 700. Proteiny to zaledwie 8% ich całego składu. Znajduje się w nich z kolei sporo pierwiastków, takich jak: magnez, wapń oraz potas. 

Orzechy pekan. Są delikatniejsze i bardziej słodkie od orzechów włoskich. Są również mniejsze i bardziej owalne. Pekany mają wysoką kaloryczność i równocześnie dużo białka. Ich spożywanie zaleca się osobom starszym, mającym problemy z układem krążenia. 

Orzechy piniowe. Pozyskiwane z sosny śródziemnomorskiej, zaliczają się do jednej
z droższych odmian. Pinia to cenny składnik w pesto. To orzech mający dużą zawartość magnezu i cynku.